Postawowe informacje o błonniku w diecie

12 lipca, 2022 0 przez Redakcja

Błonnik pokarmowy jest niedocenionym składnikiem żywności. Lekarze i eksperci w dziedzinie żywienia od lat podkreślają wpływ włókna pokarmowego na funkcjonowanie naszego organizmu.

Co z tego, jak dieta przeciętnego Polaka nie dostarcza odpowiednich ilości błonnika… Zasada „Pięć porcji warzyw i owoców dziennie” nie przyjęła się. Niedobrze i niezdrowo.

Nie obniżaj poprzeczki

Problemem jest również  fakt, że Polacy chętniej wybierają przetworzone produkty zbożowe. Zamiast razowego chleba, do koszyka częściej trafia pszenny, bułki grahamki przegrywają z bialutkimi bułeczkami, a grube ziemniaki, frytki i biały ryż wyparły grube kasze… Batalię wygrały produkty o niższej zawartości błonnika… Jak zatem zapobiegać jego niedoborom? Rozwiązaniem może być Błonnik Witalny.

Dla kogo Błonnik Witalny?

Błonnik Witalny to produkt skierowany dla osób, które są świadome niedoboru tego składnika w diecie lub zauważyły efekty stosowania diety ubogobłonnikowej. W szczególności chodzi o problemy z zaparciami, podwyższonymi wartościami cholesterolu i glukozy we krwi. Może być także używany jako suplement diety podczas kuracji odchudzających lub profilaktycznie w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby cywilizacyjne. Wśród nich wymienia się między innymi miażdżycę, cukrzycę i otyłość. Duże grono pasjonatów zdrowego stylu życia poleca stosowanie Błonnika Witalnego jako produktu oczyszczającego organizm z zalegających w nim toksyn. Biorąc pod uwagę zanieczyszczenie środowiska i żywności, jest to szczególnie istotne wskazanie do stosowania błonnika.

Jak stosować błonnik?

Można traktować go jako uniwersalny dodatek do żywności. Smakuje jako składnik muesli czy płatków śniadaniowych, znakomicie sprawdza się w koktajlach, deserach czy własnoręcznie wypiekanym pieczywie. Najlepiej jest jednak spożyć błonnik po zalaniu wodą. Trzy łyżki Błonnika Witalnego należy połączyć ze szklanką przegotowanej, letniej wody lub wody mineralnej. Następnie odczekać, aż ziarna spęcznieją i wchłoną część wody. Po 5 minutach roztwór jest już gotowy.

Błonnik nie w gorącej wodzie kąpany

Z błonnikiem nie można działać na zasadzie „Hop – siup!” Chcesz zwiększyć ilość błonnika w diecie? Pamiętaj, że lepiej zaczynać od małych dawek; niech organizm, przewód pokarmowy stopniowo się przyzwyczaja. W przeciwnym razie mogą pojawić się wzdęcia, bóle brzucha, które po zredukowaniu dawki całkowicie  ustępują.

Pij więcej

Więcej błonnika? – więcej wody!

W okresie stosowania Błonnika Witalnego sięgaj częściej po soki, wodę mineralną, herbaty owocowe i ziołowe.

Błonnik nie dla każdego

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania Błonnika Witalnego? Jak w przypadku większości produktów spożywczych – oczywiście tak. Zbyt wysoka ilość włókna pokarmowego jest niekorzystna dla osób cierpiących na choroby zapalne w obrębie przewodu pokarmowego, w szczególności ze strony żołądka. Ponadto, powinny go ograniczać osoby wyniszczone, w wieku podeszłym, będące w okresie rekonwalescencji, mające niedowagę oraz dzieci.