Dieta a dostarczanie do organizmu przeciwutleniaczy

15 czerwca, 2022 0 przez Redakcja

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że większość przeciwutleczniaczy znajdujących się w jedzeniu pochodzi w warzyw. Brokuły, kalafior, pomidory, papryka to idealny wybór dla zachowania zdrowia. Należy wybierać owoce o mocnym kolorze, gdyż to właśnie one zawierają najwięcej składników odżywczych.

Znajdują się one w skórce wielu owoców i warzyw, nadając koloru, zapachu i smaku. Jeśli szukasz cennych suplementów, coq10 oferuje ich wiele.

Chociaż owoce i warzywa są najlepszym źródłem przeciwutleniaczy, problem mogą stanowić wykorzystywane nawozy sztuczne. Badania prowadzone w ciągu kilku lat wykazały, że warzywa i owoce z upraw organicznych mają znacznie wyższy poziom wartości odżywczych, niż te uprawiane z użyciem pestycydów.

W dzisiejszych czasach trudno jest zadbać, by odżywiać się prawidłowo bądź jeść tylko ekologiczną żywność. Jeśli nie masz takiej możliwości, wówczas możesz sięgnąć po suplementy, które mają potrzebne w diecie elementy.

Suplementy zawierające przeciwutleniacze mają pewną przewagę nad niektórymi owocami, jak marchewka, która może znacznie  zwiększyć poziom cukru we krwi. Składniki te są wyciągiem z pigmentu, gdzie jest ich zwykle najwięcej, a przy tym nie zawierają kalorii i cukru, jak owoce.

Oczywiście warzywa i owoce są bardzo ważne dla zdrowia, ale w większości mają w sobie różnego rodzaju chemikalia. Z kolei owoce i warzywa w puszkach posiadają dużo cukru i kalorii, czego w suplementach nie ma. Oferują one zatem wszystkie składniki, których potrzeba, a przy tym bez chemikaliów, cukru i kalorii. Tym sposobem nie musimy się martwić, że jemy coś, co może zaszkodzić.

Zdrowe odżywianie bezsprzecznie wiąże się ze spożywaniem pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, witaminy a najwięcej ich jest w warzywach i owocach. Znajdują się one też w mięsie, obok tak istotnych elementów jak proteiny. Zawsze, kiedy nie mamy w zasięgu ręki owoców warto skorzystać z suplementów, by dostarczyć organizmowi niezbędną ilość tych środków odżywczych.