Jak wybrać rower dla dziecka?

by in Inne 4 grudnia, 2021

Zakupy pierwszego w życiu dziecka roweru są dla malucha bardzo ekscytujące. Dla niego liczy się kolor, zabawny klakson, szprychy ozdobione połyskującymi koralikami. Dla ciebie najważniejsze jest jego bezpieczeństwo.

Wiek malucha

Najlepszym czasem na rozpoczęcie nauki jazdy na rowerze jest przekroczenie przez malucha wieku 3 lat. Młodsze dzieci możemy przyzwyczajać do jazdy przy pomocy rowerów biegowych, czyli tych bez pedałów. Na takim sprzęcie dziecko nauczy się łapać równowagę, wejdzie pod górę oraz  z niej zjedzie. Pamiętaj, aby rower był odpowiednio dobrany do wzrostu i wieku dziecka.

Rozmiar koła (wyrażony w calach) i ramy

2 – 4 lata – koło 12” – z niskim przekrokiem i obowiązkową osłoną na łańcuch, dodatkowe kółko lub dwa przymocowane do tylnego koła.
4- 6 lat – koło 16” – rama nadal z niskim przekrokiem, boczne kółka będą już coraz mniej potrzebne, ale póki co jeszcze je zostawiamy.
6- 9 lat – koło 20” – rower „mały dorosły”, na kierownicy powinny się znaleźć dźwignie hamulca tylnego i przedniego.
10- 14 lat – koło 24” – to wyglądem przypomina te dla dorosłych, wzbogacony jest o mocne hamulce, przerzutki, a także amortyzację.
Wielkość ramy dobieramy według długości nóg, mierzonych od podłoża do krocza. Dziecko musi mieć łatwość kontroli nad rowerem, żeby w razie potrzeby umieć utrzymać równowagę, dosięgnąć hamulców, ale także w razie potrzemy mieć możliwość zeskoczenia z roweru.

Niezbędnik małego rowerzysty

Najważniejsze jest bezpieczeństwo twojego dziecka. Do 10 roku życia musi być pod opieką osoby dorosłej. Tylko wtedy wyjazd malucha poza teren powiedzmy własnego ogrodu jest dopuszczalny.  Ważne jest by miało na głowie odpowiedniej wielkości kask, kolana i łokcie także zabezpiecz ochraniaczami. Sprzedawca w salonie z rowerami pomoże ci dopasować do wymagań dziecka każdy z elementów mających na celu zapewnienie dziecku maksymalnego bezpieczeństwa.  Dodatkowymi częściami, w które powinien być zaopatrzony rower dziecka to:

Lampki
Osłona na łańcuch
Błotniki
Odblaski
Nóżka
Pamiętaj żeby sprawdzić jakość wszelkich zamontowanych do roweru dodatków, bo mimo profesjonalnego wyglądu, mogą okazać się niepraktyczne.

Jako, że mamy już wiosnę, hipermarkety zawalają nas ofertami taniego sprzętu sportowego, licząc na ogromy zysk. Kupno roweru w takim miejscu, nie jest najlepszą decyzją. Owszem cena jest przystępna, ale tu liczy się zdrowie i bezpieczeństwo twojego dziecka. Ponadto materiały z jakich zrobiony jest rower oraz dodatki mogą być nietrwałe (koszt ich wytworzenia był mały), co będzie wiązało się z kolejnymi uszkodzeniami. Lepiej zainwestować w dobry i sprawdzony sprzęt. Ceny nie różnią się aż tak diametralnie, jakość nie pozostawia jednak wątpliwości. Jak dziecko z niego wyrośnie, zawsze pozostaje sprzedaż.