Lapacho i niedobór witaminy D

10 września, 2021 Wyłączono przez Redakcja

Każdy człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje szeregu witamin i składników. Pozyskujemy je nie tylko z pożywienia, ale również z powietrza (np. jod) lub ze słońca (naturalna witamina D3).

Niedobór witaminy D w okresie zimowym

Polska leży w strefie klimatycznej i geograficznej, w której promienie słoneczne w okresie jesienno-zimowym są na tyle słabe, że uniemożliwiają organizmowi produkcję cholekalcyferolu w skórze. Badania wykazują, że u dorosłych osób niedobór witaminy występuje przynajmniej przez kilka miesięcy w roku. Jakie mogą być skutki niedoboru witaminy D3? Rozregulowanie gospodarki wapniowo-fosforowej, osłabienie odporności, złe samopoczucie i zmęczenie to tylko kilka z wielu możliwych skutków braku witaminy słońca.

Jak walczyć z niedoborem witaminy D3?

Od października do marca walka z niedoborem witaminy D3 jest mocno utrudniona. Do wyboru mamy podróż do ciepłych krajów i przeczekanie tam okresu zimowego, albo stosowanie preparatów witaminowych. Należy do nich aliness witamina d3. To właśnie preparaty witaminowe wspierają odporność organizmu, niwelują zmęczenie i wzmacniają kości i zęby i stanowią świetne uzupełnienie codziennej diety, szczególnie w okresie zimowym.

Lapacho czyli herbata Inków to jeszcze dość mało poznany środek, który ma wzmocnić odporność organizmu. Kiedy i czy warto stosować kurację z udziałem tego zioła?

Lapacho to tak naprawdę kora drzewa o tej samej nazwie. Zastosowanie znalazło już bardzo dawno temu, właśnie przy leczeniu różnych chorób. Udowodniono naukowo, że picie wywaru z tej rośliny wspomaga odporność organizmu. To sprawia, iż miesięczna kuracja ma pomóc na przykład w przypadku kandydozy.

Kora lapacho to również dobry środek na wrzody, ponieważ ma ona zmniejszać wydzielanie kwasu żołądkowego, który to efekt trudno jest uzyskać w przypadku środków naturalnych. Można w ten sposób wspomóc żołądek po właściwej terapii lekami, lepiej jednak nie stosować lapacho zamiast przepisanych leków.

Herbata lapacho nie jest obecnie stosowana powszechnie nie tylko z powodu tego, iż niewiele osób ją zna. Uważa się, że ten napój może powodować wiele skutków ubocznych. Takie działanie wynikać może jednak nie tylko z zawartych z lapacho substancji, ale również z samego działania. Często przy zwalczaniu niektórych drobnoustrojów pojawiają się toksyny, które mogą być powodem różnych dolegliwości. Jeśli podczas kuracji pojawią się wymioty i bóle głowy lepiej jest ją przerwać i przystąpić do niej ponownie dopiero po oczyszczeniu organizmu.