Koper włoski bogaty we flawonidy

by in Odżywianie 26 lipca, 2021

Koper włoski, inaczej fenkuł włoski, na naturalnych stanowiskach występuje w krajach śródziemnomorskich. Jest jednak rośliną szeroko uprawianą ze względu na wyśmienity smak oraz właściwości pro zdrowotne.

Liście kopru włoskiego posiadają barwę zieloną, lecz o wyraźnym niebieskawym odcieniu. Są pierzaste, o silnie rozgałęzionej strukturze, przez co ich fragmenty stanowią wręcz nitki. Obejmują łodygę ‘pachwiasto’. Pojedyncza, silnie rozgałęziona u szczytu łodyga może dorastać do 2 m. Drobne i żółte kwiaty zebrane są w baldachim.

Surowcem dostarczanym przez roślinę są owoce kopru włoskiego. Aromatyczne, o anyżkowym zapachu, wspaniale sprawdzające się jako dodatek do potraw słodkich, jak i mięs.

Skład chemiczny owoców kopru włoskiego jest stosunkowo bogaty. Odpowiedzialny za jego zapach olejek eteryczny składa się głównie z związku jakim jest anetol. Poza nim, w owocach znajdują się zazwyczaj spotykane w owocach białko, węglowodany i tłuszcze, oraz flawonoidy, sterole i woski.

Podstawowym zastosowaniem kopru włoskiego jest ulga, jaką przynoszą nasiona niemowlętom mającym problemy z wydalaniem nagromadzonych gazów, a więc problemem jakim jest kolka u noworodka, oraz zwiększona ilość mleka produkowanego przez ich mamy, co może znacznie ułatwić karmienie piersią.

Koper włoski posiada działanie regulujące działanie układu trawiennego. Pobudza trawienie oraz perystaltykę jelit, dzięki zwiększeniu ilości produkowanych w jelicie gazów, ułatwia ich wydalanie. Właściwości te sprawiają, że nasiona często stosowane są jako herbatka dla niemowląt i ich mam, przeciwdziałając m.in. kolce. Warto jednak zwrócić uwagę, że nie każde dziecko powinno przyjmować herbatkę wiatropędną. Dla maluchów wydzielających odpowiednią ilość gazów, lecz równocześnie mających problemy z przepukliną, szczególnie pachwinową, dodatkowe zwiększenie ilości wydzielanych gazów może spowodować wysunięcie się przez otwór przepukliny fragmentu jelita, a nawet jego uwięźnięcie, co wymaga natychmiastowej hospitalizacji.

Koper włoski mogą przyjmować także mamy niemowląt, czy to w postaci herbatek, mieszanek, czy dodatków do potraw. Z jednej strony mleko produkowane dla dzieci będzie łatwiej strawne dla maluszków dzięki zawartości substancji czynnych pochodzących z kopru, z drugiej będzie go więcej, ze względu na działanie mlekopędne kopru włoskiego.

Miód koperkowy jest lekiem szeroko wykorzystywanym jako środek wykrztuśny dla niemowląt i małych dzieci. Ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny podczas wielu chorób.

W lecznictwie wykorzystywany jest również olejek koperkowy. Jest on jednak toksyczny w większych dawkach, przez co nie stosuje się go wewnętrznie u najmniejszych dzieci. U nieco starszych dzieci olejek może być stosowany także wewnętrznie, lecz w bardzo niskich dawkach. Warto zwrócić uwagę, że olejek koperkowy jest składnikiem wielu leków złożonych.

Napar dla starszych dzieci i dorosłych – herbatka koperkowa: 1 łyżkę rozdrobnionych owoców należy zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzanie naparu prowadzi się 30 min. Ciepły napar jako środek wykrztuśny podawany jest dzieciom co 2 do 3 godzin, w ilości 1 łyżki 1. Karmiące mamy mogą pić herbatkę w nieco większych ilościach.

Napar dla niemowląt: 2 kopiaste łyżeczki rozdrobnionych nasion zalać szklanką gorącej wody i zaparzać przez 30 min. Napar podaje się kilkakrotnie w ciągu dnia w mleku, po łyżeczce. 1 Jeśli dziecko karmione jest mlekiem mamy, wystarczy ściągnąć go drugą łyżeczkę, ewentualnie łyżkę.

Ponieważ niemowlęciu trudno jest podać mieszankę z łyżeczki, zadanie można sobie ułatwić mocząc w naparze kawałek gałganka tkaniny, którą dziecko może ssać. Ważne, aby tkanina ta była czysta, pozbawiona niepotrzebnych barwników, trwała, aby dziecko nie połknęło nitki, i traktowana podobnie jak butelki i smoczki, czyli wysterylizowana. Jeszcze lepszym sposobem jest wykorzystanie strzykawki. Jednak w przypadku standardowych strzykawek należy odciąć u podstawy ostry fragment, na który zakładane są igły, bądź wykorzystać strzykawki załączane do leku jakim jest Nurofen dla niemowląt, które posiadają odpowiednie ukształtowanie.

2 kopiaste łyżeczki nasion kopru to więcej niż płaska łyżka stołowa. Jednak ze sporą górką na łyżce stołowej mieszczą się trzy łyżeczki nasion. Jak widać po proporcjach, oba napary mają te same proporcje, przez co można stosować je jednakowo.

Miód koperkowy: podawany jest dzieciom w ilościach 1 łyżeczki 3 do 5 razy dziennie. Dzięki swej formie świetnie nadaje się przy stanach zapalnych gardła, i chrypce. Może być wykorzystywany podobnie jak napary jako lek wiatropędny dla niemowląt i dzieci.