Melisa i różnorodne herbaty

by in Odżywianie 2 października, 2021

Melisa jest właściwie ziołem uniwersalnym działającym na wiele różnych dolegliwości. Najważniejsze z nich to:

• bezsenność,
  • nerwica,
  • depresja,
  • nadpobudliwość,
  • stany lękowe,
  • wirus opryszczki,
  • Helicobacter pyroli.

Właściwości melisy lekarskiej znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Doskonale wspomaga pielęgnację cery tłustej i przetłuszczających się włosów. Dodana do kosmetyków wzmacnia ich działanie.

Specyficzny smak i zapach melisy sprawiają, że została doceniona przez najlepszych kucharzy jako substytut trawy cytrynowej.

Ogromną zaletą melisy jest jej powszechność i dostępność. Jest bardzo łatwa w uprawie. Nie wymaga szczególnych warunków. Wystarczy nasłoneczniony kawałek ogródka lub parapet. Systematycznie podlewana zapewni, że świeże liście będziemy mieć na wyciągnięcie ręki.

Najlepsza herbata z melisy zawiera świeże lub suszone liście. Jeśli posiadamy mały ogródek, lub uprawiamy zioła na balkonie wówczas warto zerwać garść listków melisy i zalać je gorącą wodą. W przypadku ich braku można użyć liści suszonych. 1-2 szklanek dziennie zapewnią doskonały nastrój przez cały dzień.

Uwielbiasz przebywać w herbaciarniach i smakować nowych rodzajów herbat? Nie ma dla ciebie lepiej spędzonego czasu niż na rozmowie z przyjaciółmi przy kubku parującej herbaty? Przenieś te chwile do swojego domu i zrób prawdziwe tea party.

Czajnik z zaparzaczem i filiżanki

To podstawa. Założeniem jest, że tea party to eleganckie spotkanie, dlatego też tak ważna jest oprawa. Gustowny czajniczek w kompletem filiżanek przyda się zarówno na spotkania w większym gronie, jak i na rodzinne celebrowanie codziennych chwil przy herbacie.

Herbaty ze świata

Warto przed takim spotkaniem zakupić w sklepie z herbatą kilka egzotycznych rodzajów herbaty. Z pewnością interesująca jest herbata matcha, czy herbata żółta. Nie da się ukryć, ze jest to rodzaj naparu dość drogi, dlatego będzie idealnie się nadawał na większe okazje.

Zadbaj o klimat

Przed spotkaniem włącz relaksującą muzykę i zadbaj o nastrój. Udekoruj stół pięknym obrusem, wyłóż zastawę oraz zapal kilka zapachowych świeczek. Dzięki tym wszystkim zabiegom poczujesz się we własnym domu jak w ulubionej herbaciarni.

Przekąski

Wystarczy odwiedzić dobry sklep z herbatą i spędzić chwilę w kuchni, by przygotować niebanalny wieczór na siebie i znajomych.