Tym badaniom powinnyście się poddawać regularnie.

by in Zdrowie 7 sierpnia, 2021

Kobiety są niezwykłe. Ich wytrzymałość, odwaga, poświęcenie, wielozadaniowość to cechy rozpoznawcze. Pełnią ona wiele funkcji: są żonami, matkami, gospodyniami domowymi a nadmiar tego pracują zawodowo! Ich grafik przepełniony jest co do ostatniej minuty każdego dnia. Codziennie dają z siebie wszystko w każdej sytuacji. Planują z wyprzedzeniem każdy aspekt swojego grafiku, lubiąc mieć wszystko pod kontrolą. Jednak w tak aktywnym życiu może zabraknąć im czasu dla siebie. Stawiają one rodzinę i dzieci na pierwszym miejscu, często zapominając o własnych potrzebach. Może odbić się to na ich zdrowiu. Często pierwsze oznaki problemów zdrowotnych widać na twarzy kobiety. Zmęczenie, stres, zła dieta, brak odpoczynku z czasem dadzą znać o sobie. Wśród nadmiaru obowiązków warto w trosce o swoje zdrowie pomyśleć o regularnych badaniach. Są takie, które powinno robić się profilaktycznie przynajmniej raz do roku, niezależnie od wieku kobiety. Drogie Panie, specjalnie dla Was stworzyliśmy listę podstawowych badań, o których nie powinnyście zapominać. Nie zrujnują one Waszego domowego budżetu a są w stanie uchronić was przed poważnymi konsekwencjami w przyszłości.

1. Morfologia krwi (9-15 zł).
To jedno z najlepszych badań sprawdzających ogólny stan zdrowia organizmu. Dzięki niej z łatwością możemy dowiedzieć się o ewentualnych stanach zapalnych, występowaniu anemii czy komplikacji z krzepnięciem krwi.
2. Badanie moczu (ok. 7 zł).
Niezwykle ważne badanie, ponieważ jest w stanie wykryć problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu moczowego czy chorobach wątroby i cukrzycy.
3. Cytologia (30-40 zł).
Niestety, jest to badanie wykonywane stosunkowo rzadko u kobiet. Nie zdają one sobie sprawy, jakie korzyści z niego płyną. Jest ono w stanie wykryć raka szyjki macicy, stany zapalne czy nadżerki.
4. Badanie piersi (0 zł).
Kobiety są w stanie szybko zauważyć wszelkie zmiany zachodzące w ich ciele. Dlatego w zaciszu domowym przynajmniej raz w miesiącu powinny samodzielnie zbadać swoje piersi. Dzięki regularnym badaniom można stosunkowo wcześnie wykryć nowotwór piersi.
4. Wizyta u dentysty (150-250 zł).
Panuje stwierdzenie, że żeby są wizytówką człowieka i dużo można stwierdzić na podstawie ich stanu. Nie ulega wątpliwości, że należy o nie dbać na każdym etapie życia. Warto zatem profilaktycznie raz do roku udać się na wizytę do stomatologa. Nieleczone zęby mogą doprowadzić do wieku poważnych chorób, takich jak choroby układu krążenia, stan zapalny tęczówki czy kłębuszkowe zapalenie nerek.