Zioła przyprawowe w przydomowym ogrodzie

26 lipca, 2021 Wyłączono przez Redakcja

Zioła przyprawowe to prawdziwe skarby dla ludzkiego organizmu. Dzięki olejkom lotnym i innym składnikom czynnym zawartym w roślinnych przyprawach, zioła mogą bardzo korzystnie wpływać na zdrowie i urodę. Tego rodzaju rośliny możemy spokojnie hodować we własnym przydomowym ogrodzie, ewentualnie na balkonie lub nawet na parapecie w kuchni! Większość z nich nie potrzebuje jakiejś specjalnej opieki i nawożenia. Wystarczy raz na kilka dni podlać nasz ogródek i czekać.

Zioła przyprawowe usprawniają pracę układu pokarmowego, a tym samym nie dopuszczają do tego, by z zalegającej w żołądku i jelitach żywności powstawały szkodliwe produkty przemiany materii oraz by nie dochodziło do toksycznych procesów gnilnych. Zawarte np. w chrzanie związki siarki oraz olejki lotne poprawiają wydzielanie żółci, której zadaniem jest ułatwiać trawienie tłuszczów. Mięta pieprzowa z kolei zawiera olejek, który błyskawicznie przyspiesza wydzielanie soków żołądkowych i poprawia ruchy robaczkowe jelit – dzięki temu pożywienie nie zalega w żołądku, a treść pokarmowa sprawnie przemieszcza się ku dalszym odcinkom trawiennym.

Sprawdź właściwości estragonu i sposoby jego zastosowania w kuchni.
Zioła zapobiegają powstawaniu wzdęć, będących skutkiem tworzenia się wielkiej ilości gazów i gromadzenia tego nadmiaru w jelitach.

Przyprawy ziołowe mogą zastępować sól, która – jeśli jest spożywana w nadmiarze – prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Sól powoduje zatrzymanie wody w organizmie i powstanie obrzęków. Zioła mogą zaś wspomagać usuwanie nadmi
aru wody tym samym likwidować opuchlizny oraz pogrubiające wzdęcia.

Zioła przyprawowe zapobiegają niedoborom witamin i minerałów – najkorzystniej stosować świeże roślinne przyprawy. Ma się wtedy pewność, że dostarcza się organizmowi kompletu cennych składników. Zioła, które były odpowiednio zakonserwowane, zamrożone lub ususzone, również zawierają dużo witamin i minerałów, ale mniej niż świeże.