Lekkoatletyka w Zgorzelcu i Lwówku Śląskim

by in Inne 3 czerwca, 2022

Lwówek Śląski to kolejne miejsce na mapie Lekkoatletyka dla każdego!, w którym już wcześniej istniał klub i cały system szkolenia dzieci i młodzieży. Tradycją stały się tutaj wtorki z lekkoatletyką. W minionym tygodniu miały miejsce kolejne zawody w ramach programu „Lekkoatletyka dla każdego!”. Zawody miały charakter typowo lokalny, a mimo tego wzięło w nich udział 174 zawodników z roczników 2002-2009. Młodzi lekkoatleci zmierzyli się w konkurencjach biegowych: 40 m, 40 m ppł, 400 m. Adepci lekkoatletyki reprezentowali szkoły podstawowe w Lwówku Śląskim: nr 2, nr 3, Masters Academy, a także szkoły podstawowe ze Zbylutowa, Płóczek Górnych i Niwnic, najstarsi z Gimnazjum im. Jana Pawła II. Za organizację zawodów odpowiedzialny był Ośrodek Lekkiej Atletyki w Lwówku Śląskim.

Zgorzelec – od podstawówki po „Osę”

W Zgorzelcu lekka atletyka zawsze była ważną dyscypliną. Wychowankowie tamtejszej Osy Zgorzelec od dawna odnosili sukcesy na arenie ogólnopolskiej i nie tylko. Program „Lekkoatletyka dla każdego!” trafił wiec na podatny grunt. – Mamy opracowany system, zajmujemy się dziećmi już od pierwszych klas szkół podstawowych, a ostatecznie trafiają oni do klubu – przyznał Damian Kordasiewicz – koordynator LDK! w Zgorzelcu.

Wszystko rozpoczyna się już w pierwszych klasach szkół podstawowych. – W przypadku tak małych dzieci nastawiamy się głównie na zaszczepienie miłości do sportu, zainteresowaniu lekką – mówi Damian Kordasiewicz. W obecnym roku szkolnym w ramach programu zorganizowano w Zgorzelcu dla najmłodszych dwa eventy. Ostatni miał miejsce na początku grudnia. Dzieci gościły w hali Cantrum Sportowo Rekreacyjnym. W zajęciach udział wzięli uczniowie czterech szkół: SP 2, 3, 5 i SP Tęcza. Dzieciaki rywalizowały w wieloboju lekkoatletycznym, w którym zostało rozegranych osiem konkurencji o charakterze biegowym, skocznościowym i rzutowym. Wspólna zabawa przeobraziła się w prawdziwe zmagania pomiędzy poszczególnymi szkołami. Pierwsze miejsce zajęła SP 3 Zgorzelec, na drugim stopniu podium stanęły dwie szkoły SP 5 i SP Tęcza, trzecie miejsce zajęła SP 2 Zgorzelec. – Dzięki takiej zabawie dzieci oswajają się ze sportem – przyznaje Kordasiewicz. Przejdźmy teraz do nieco starszych lekkoatletów.

W Zgorzelcu działają trzy grupy LDK! w klasach IV-VI Szkół Podstawowych. – Zajęcia prowadzą trenerzy: Dariusz Florek, Joanna Kordasiewicz oraz Danuta Śliwińska. Jest jeszcze grupa w Zawidowie, także naprawdę szkoleniem obejmujemy szeroką grupę dzieci. Następnym etapem szkolenia jest gimnazjum, w którym działa klasa sportowa, w której dzieciaki mają aż 10 h lekcji wychowania fizycznego – opowiada koordynator programu ze Zgorzelca. – Jak mam być szczery to nie mamy problemu z przyciągnięciem uczestników na nasze zajęcia, mimo tego, że mamy sporą konkurencję. Jest przecież koszyków Turów Zgorzelec, UKS Basket. Mimo tego u nas jest komplet, a nawet nadkomplet dzieciaków – dodaje. Duży wpływ z na frekwencję ma również sprzęt dedykowany dla LDK! oraz fakt, że zajęcie są prowadzone przez wykwalifikowanych trenerów, a jednoczenie bezpłatne. – Sprzęt jest naprawdę świetny, bo dzięki niemu nawet najmłodsi mogę sprawdzić jak to jest rzucać oszczepem, dyskiem. Wiadomi, że to że jest kolorowy, wydaje dźwięki to jedno, ale dla nas dla trenerów najważniejsze jest to, że jest bezpieczny i na treningu nie ma szans na to, żeby doszło do jakiegoś nieszczęśliwego wypadku – przyznaje Kordasiewicz. Zgorzelec to takie miejsce, w którym ilość przekłada się w jakość. – Właściwie z każdej imprezy wracamy z workiem medali. Podczas finałów w Spale w kadrze Dolnego Śląska znalazło się aż ośmiu naszych reprezentantów. Mamy nadzieje, że dobrą passę będziemy kontynuować – zakończył Kordasiewicz.