Blog

Dieta antywirusowa – imbir jako jeden z najważniejszych składowych

by in Zdrowie 4 września, 2022

Jesień to taki specyficzny czas, kiedy obniża się odporność organizmu. Dużo łatwiej stajemy się podatni na różnego rodzaju infekcje, a wirusy mają łatwiejszy dostęp do naszego organizmu. Brak słońca, częste opady deszczu, któremu zazwyczaj towarzyszy zimny i przenikliwy wiatr oraz skoki temperatur sprawiają, że chorujemy częściej niż latem lub wiosną, a nawet zimą. W aptekach i zwykłych sklepach jest dostępnych wiele środków w postaci kropli, tabletek, syropów, które mają za zadanie zwiększyć naszą odporność i oczywiście nie ma nic złego, aby wspomóc się tego typu specyfikami. Natomiast warto (i jest to na pewno o wiele korzystniejsze) zastanowić się, a nawet nie zastanowić tylko od razu wprowadzić do swojego życia dietę antywirusową. Czym jest taka dieta i co wchodzi w jej skład?

Czym jest dieta antywirusowa?

Dieta antywirusowa składa się przede wszystkim z produktów (warzyw, owoców i przypraw), które z kolei zawierają substancje wspomagające naszą odporność. W związku z naszą dietą obowiązkowo w naszej kuchni muszą się znaleźć: imbir, czosnek, kurkuma, melisa, kiszonki (najlepiej zrobione samodzielnie) czy grejpfruty. Oczywiście lista jest dużo dłuższa, ale gdy zaczniemy wykorzystywać te podstawowe składniki w naszych posiłkach, to już będzie bardzo dużo dla wzmocnienia i zwiększenia odporności. Imbir stanowi jeden z ważniejszych elementów diety antywirusowej. Dlaczego jest tak istotny? Sprawdźmy!

Imbir i jego właściwości

Istnieje wiele przypraw, które mogą mieć rewelacyjny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. W gronie tych, z których mocy warto korzystać regularnie, miejsce bardzo ważne zajmuje imbir. W jaki sposób ta aromatyczna przyprawa może nas wspierać w codziennej walce o utrzymanie zdrowia i dobrej formy?

Imbir to przyprawa wyjątkowo popularna w kuchni azjatyckiej, jednak jej lecznicze właściwości sprawiły, że zyskała ona ogromne uznanie na całym świecie. Imbir stał się popularnym dodatkiem do wielu potraw, zajął też ważne miejsce w rozgrzewających herbatach, dzięki którym można się skuteczniej chronić przed przeziębieniem i grypą. Ograniczanie imbiru do tej roli jest jednak poważnym błędem, gdyż moc tej przyprawy jest o wiele większa. Imbir świetnie radzi sobie w walce z infekcjami wirusowymi, jest też bardzo dobrym lekiem przeciwbólowym oraz środkiem poprawiającym trawienie. Imbir świetnie sprawdza się też jako naturalny lek na chorobę lokomocyjną, odgrywa też bardzo dużą rolę w profilaktyce zakrzepicy. Regularne korzystanie z tej przyprawy może zatem każdemu z nas przynieść wiele korzyści i sprawić, że walka o utrzymanie dobrej formy stanie się o wiele łatwiejszym zadaniem.

Leave a Reply