Nowoczesna płynoterapia infuzyjna – sposób na szybszy powrót do zdrowia

by in Zdrowie 27 października, 2022

Każda choroba dotykająca nasze ciało to poważne wyzwanie dla organizmu. Pomimo osłabienia musi ono zebrać siły do walki z czynnikami chorobotwórczymi, które je osłabiają. Aby jednak było to możliwe, konieczne jest zapewnienie odpowiednich środków farmakologicznych. Leczenie warto również rozszerzyć o nowoczesną płynoterapię infuzyjną, która pomaga szybciej wrócić do zdrowia poprzez worki do infuzji.

Czym jest płynoterapia infuzyjna?

Płynoterapia infuzyjna to popularny rodzaj terapii, który stosuje u wielu pacjentów poddanych farmakologicznemu leczeniu. Opiera się ona na podaniu choremu pacjentowi leku bezpośrednio do układu krwionośnego, czyli metodą dożylną. Forma podania pozwala szybciej uzyskać oczekiwany rezultat, czyli poprawę stanu zdrowia chorego.

Wykorzystywane w płynoterapii płyny infuzyjne podawane są w różnym celu. Czynność ta najczęściej jest wykonywana w celu uzupełnienia utraconych przez organizm płynów (np. krwi – zwłaszcza osocza). Równie często w celu leczenia zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej, wodno-elektrolitowej, czy jako uzupełnienie żywienia pozajelitowego.

Czynności związane z podaniem leku dożylnie zawsze wymagają szczególnej ostrożności. Dotyczą one nie tylko dopasowania odpowiedniej dawki leku, ale również jego odpowiedniego przechowywania. Zaniedbania tej ostatniej kwestii mogą skutkować zanieczyszczeniem leku, w tym również przeniesieniem szkodliwych drobnoustrojów do leczonego ciała.

Jakie płyny wykorzystuje się do płynoterapii infuzyjnej?

Terapia płynowa wykorzystuje dziesiątki różnych substancji, które łączy jedna cecha: skład zbliżony do osocza krwi. Zaraz po wodzie to najważniejszy płyn, odpowiedzialny za prawidłową pracę różnych narządów naszego ciała. W płynoterapii infuzyjnej często wykorzystuje się roztwory z soli fizjologicznej, glukozy, czy inne płyny: Optilyte, Plasmalyte, Sterofundin czy roztworów Ringera. Wszystkie te substancje odpowiedzialne są za uzupełnienie wody, samego osocza oraz płynów osoczopochodnych.

Skład i proporcje odgrywają tu ogromne znaczenie. Warto również nie zapominać o nieco innej kwestii związanej z jego przechowywaniem. Aby lek był bezpieczny i skuteczny dla naszego organizmu powinien znaleźć się w odpowiednim opakowaniu, które w obecnych czasach powinno również być dobre i przyjazne dla środowiska.

Więcej edukacyjnych informacji poświęconych płynoterapii infuzyjnej. Możesz tam znaleźć wiele praktycznych materiałów oraz aktualności, które pomogą Ci lepiej zrozumieć oraz zagłębić temat nowoczesnej płynoterapii.